Scratch Messiah

Scratch!

Puur op het woord afgaand, nogal een onaangename klank.
Nagels over een schoolbord, om maar een voorbeeld te geven, bezorgen mij in ieder geval altijd kippenvel, maar dan wel in negatieve zin (goede muziek heeft namelijk ook diezelfde uitwerking op mijn huid, alleen dan vanaf de andere kant).
In deze voor de kunstsector barre tijden zou scratch ook kunnen staan voor het bijeen moeten schrapen van alle mogelijke financiële middelen om producties toch nog door te kunnen laten gaan.
Maar niets is minder waar bij deze Messiah.

Monumentale gebeurtenis

Lof voor het Van Lodensteincollege, dat zulke projecten mogelijk maakt, omdat ze daar het belang van kunst en cultuur onderkennen.
Zo staat scratch dus niet voor iets massaals, maar voor het bijeenbrengen van een grote groep mensen, om die in aanraking te brengen met de schoonheid van de muziek, met aan de ene kant de jongeren die het allemaal gaan presteren, en aan de andere kant de luisteraars die in grote getale opkomen.
Want dat is nog zo’n voordeel van zo’n grote groep zangers, iedereen zorgt natuurlijk voor zijn of haar aanhang in het publiek.
U komt toch ook naar zo’n monumentale gebeurtenis, waarin met een overmaat aan energie, in een zeer kort tijdsbestek wordt toegewerkt naar het ten gehore brengen van een van Händels meesterwerken?
Ik kijk er naar uit in ieder geval!

Daniël van Horssen – opnametechnicus,
die deze bijzondere gebeurtenis hoorbaar zal gaan vastleggen